Aktualno

Preklic epidemije in predlog Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije SARS-COV-2 iz delovnopravnega vidika

Vlada je dne 14. 5. 2020 z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) preklicala epidemijo, ki je bila razglašena 12. marca 2020.

Covid-19: organizacija dela pri vračanju delavcev na delovno mesto

V okviru trenutno aktualne tematike, ko so pristojne institucije sprejele oceno, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa, ki povzroča bolezen COVID-19, pri čemer je tudi Vlada RS dne 14. maja 2020 izdala Odlok o preklicu epidemije.

Odlok o preklicu epidemije

Vlada Republike Slovenije je dne 14. maja 2020 izdala Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Ur. l. RS, št. 68/20), ki je začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, to je dne 15. 5. 2020.

Izplačilo solidarnostne pomoči

KPND določa, da solidarnostna pomoč pripada javnemu uslužbencu tudi v primeru naravne nesreče, med katere pa se skladno z zakonom, ki ureja naravne nesreče, šteje tudi epidemija.

Letni dopust 2020

Regres in letni dopust delavcev sta temeljni pravici zaposlenih delavcev, določeni v 131. in 159. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1, Uradni list RS, št. 21/13).

Navodila za delovne organizacije v zvezi s koronavirusom

Zaradi nevarnosti širjenja nalezljive bolezni, se še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji Covid-19.

V pričakovanju sheme subvencioniranega skrajšanega delovnega časa

Sheme subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki naj bi bila del tretjega protikoronskega zakona, se najbolj veselijo v gospodarstvu.

Vlada snuje paket pomoči za turistično dejavnost

Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva.

Izjava za vračilo temeljnega dohodka od 11. maja

V eDavkih od 11. maja dalje na voljo posebna izjava z samozaposlene, kmete, družbenike in verske uslužbence, ki so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev za dodelitev izredne pomoči.

Zelena luč vlade za pripravo na postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem

18. maja bodo v vrtec odšli vsi otroci, v šolo pa učenci prve triade in zaključni letniki srednjih šol, teden kasneje še učenci devetih razredov.

Vlada za enotna merila na področju kibernetske varnosti

Vlada želi vzpostaviti enotna merila za državne institucije na področju kibernetske varnosti, saj so ta trenutno precej razpršena in nedorečena, so po današnji seji sveta za nacionalno varnost sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Veljati je začel drugi paket interventnih ukrepov

Danes je začel veljati drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov.

Vlada za dodatna poroštva države za najem bančnih posojil

Vlada je včeraj potrdila predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19, ki bo pomagal gospodarstvu z dodatnimi poroštvi države za najem bančnih posojil.

Vlada sprejema drugi protikoronski zakon

Vlada je koalicijskim poslancemvčeraj predstavila osnutek drugega protikoronskega zakona in predlog popravkov prvega. V drugem zakonu naj bi za likvidnost in poroštva po zadnjih informacijah namenila 2,8 milijarde evrov.

Video seminar: Odgovornosti direktorjev v času epidemije

Naročniki imate dostop do video seminarja na temo zagotavljanje Odgovornosti direktorjev v času epidemije.

Novi vladni sklepi za blažitev virusne krize

Med njimi so dopolnitev prvega paketa ukrepov, predlog zakona o reševanju likvidnosti ter popravki zakona o nalezljivih boleznih.

Izjava za oprostitev prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka, za samozaposlene

Izjava za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka bo prek eDavkov na voljo 14. aprila 2020.

Interventni ukrep na področju plač in prispevkov

Namenjeni so ohranitvi delovnih mest zaradi zmanjševanja negativnih posledic epidemije koronavirusa (COVID-19).

Vprašanja povezana z novim Mega zakonom

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) je bil v državnem zboru sprejet dne 2. aprila 2020, ni bil pa še objavljen v Uradnem listu RS.

Zagotavljanje IT varnosti pri delu od doma

Katere vidike informacijske varnosti morate nujno zagotoviti?

Državni zbor je potrdil protikoronski zakon

Poslanci so z dopolnili podaljšali veljavnosti ukrepov, tudi za povračilo nadomestila, in omilili omejitev, katera podjetja so upravičena do pomoči

Banka Slovenije predstavlja možne scenarije vpliva pandemije koronavirusa na slovensko gospodarstvo

V Banki Slovenije ugotavljajo, da bo cena, ki jo bo plačalo slovensko gospodarstvo zaradi izbruha pandemije koronavirusa, najverjetneje presegla tisto iz zadnje svetovne finančne krize.

Pregled ukrepov vlade za pomoč gospodarstvu

Z novim paketom "protikorona" ukrepov bodo delodajalci nekoliko lažje zadihali. Nadomestila plač za delavce na čakanju in tiste, ki ne morejo delati zaradi drugih razlogov, bo v celoti kril proračun.

GZS in OZS s predlogi ukrepov za pomoč gospodarstvu

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) sta danes ločeno vladi poslali predloge ukrepov za pomoč gospodarstvu v času krize s koronavirusom.

Inšpektorat za delo napoveduje poostren nadzor

Inšpektorat za delo je v zadnjih dneh prejel več prijav, da delodajalci v svojih delovnih procesih ne izvajajo predvidenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom ali pa so ti pomanjkljivi.

Delodajalci morajo o delu na domu obvestiti inšpektorat za delo

Delodajalci morajo o delu na domu obvestiti inšpektorat za delo RS.

Poslanci potrdili prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu

DZ je na izredni seji po nujnem postopku sprejel prvi paket zakonov, s katerimi naj bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo.

Za sprejem pripravljena še dva zakona za pomoč gospodarstvu

Odbor DZ za finance je za sprejem na plenarni seji pripravil še dva ukrepa, s katerimi vlada hiti na pomoč gospodarstvu, ki se zaradi novega koronavirusa že sooča s poslovno škodo.

Prispevki za čakajoče na delo vsaj do konca maja v breme države

Vlada se je dogovorila o več ukrepih, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli 2 milijardi evrov, premier Janša pa je med najpomembnejšimi izpostavil sofinanciranje plač za delavce na čakanju.

Za začeten spopad s posledicami koronavirusa dve milijardi evrov

Vlada je včeraj predstavila zakonodajne smernice za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa za prebivalce in gospodarstvo, tudi samozaposlene.

Državni zbor je v petek, dne 20. 3. 2020, sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP)

Državni zbor je v petek, dne 20. 3. 2020, sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP), ki bo v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen predvidoma dne 28. 3. 2020, v veljavo pa bo stopil naslednji dan, tj. dne 29.

Notranji varnostni incidenti in tveganja povezana z delom od doma (online seminar v živo)

Zaščita programske opreme, dokumentov in podatkov ter postopkov pri delu na delovnem mestu in od doma.

Vlada zaradi epidemije predlaga odlog plačila obveznosti kreditojemalcev

Vlada sprejela predlog Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, s katerim se kreditojemalcem, ki ne bodo mogli poravnavati svojih obveznosti i iz kreditnih pogodb, omogoči odlog vračila za 12 mesecev.

Odreditev letnega dopusta ob trenutni epidemiološki situaciji v Sloveniji

Glede na to, da na Inšpektoratu za delo prejemamo vrsto vprašanj in prijav glede odrejanja letnega dopusta ob trenutni epidemiološki situaciji v Sloveniji poudarjamo, da delodajalec ne sme zgolj enostransko odrejati letnega dopusta.

Prosti dan za starše prvošolčkov?

V Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije zahtevajo odpravo diskriminacije pri vprašanju dodatnega dne plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo.

Neizročanje plačilnih list in obrazec REK-1

Četudi zakonodaja od delodajalcev zahteva, da delavcem izročijo plačne liste, vsi tega ne počno, opozarjajo v Delavski svetovalnici.

Nova predsednica Evropske Komisije je Ursula von der Leyen

Nemška obrambna ministrica prepričala dovolj poslancev

Predlog glede minimalne plače zavrnjen

Državni svet je te dni zavrnil predlog zakona delodajalcev, po katerem bi dodatek na delovno dobo ostal del minimalne plače, a se delodajalci ne bodo vdali.

V veljavo stopa evropski akt o kibernetski varnosti

Evropski akt o kibernetski varnosti s četrtkom stopa v veljavo. Nova pravila uvajajo certifikacijski okvir kibernetske varnosti izdelkov, procesov in storitev ter dodatne pristojnosti Agencije EU za kibernetsko varnost.

Vlada ne podpira predloga zakona državnega sveta glede kreditov v švicarskih frankih

Predlog zakona državnega sveta, ki predvideva konverzijo kreditov, najetih v švicarskih frankih, v kredite v evrih, po mnenju vlade ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

V eDavke odslej brez digitalnega potrdila

Dostop do informacijskega sistema eDavki Finančne uprave RS (Furs) je spremenjen in poenostavljen.

Veljati začela revidirana direktiva o pravicah delničarjev

Včeraj je v veljavo stopila revidirana evropska direktiva o pravicah delničarjev.

Za sofinanciranje fotovoltaičnih naprav na voljo 10 milijonov evrov evropskih sredstev

Ministrstvo za infrastrukturo je v Uradnem listu št. 19/2019 objavilo javni razpis za sofinanciranje operacij nakupa in postavitve naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije za obdobje 2019 do 2022.

DZ potrdil novelo o davčnem postopku

Tako se v slovensko zakonodajo prenaša določbe evropskih direktiv, s katerimi se širi področje uporabe obvezne avtomatične izmenjave podatkov na potencialno agresivne čezmejne dav. aranžmaje in nadgrajuje mehanizme za reševanje čezmejnih dav. sporov.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes v javno razpravo dalo predlog novele zakona o gospodarskih družbah.

Novela naj bi med drugim prinesla dodatne omejitve za preprečevanje zlorab pri javnem naročanju ter prenesla evropsko direktivo o sodelovanju delničarjev pri upravljanju. Pripombe in predloge pričakujejo do 10. junija.

Obračun in izplačila regresa za letni dopust v letu 2019

Koristne informacije o tem, kako v letošnjem letu obračunati in izplačati regres

Veljati začela omejitev transmaščobnih kislin v živilih

Če bodo inšpektorji našli živilo s presežno vsebnostjo transmaščob, bodo zanj odredili začasno prepoved prodaje ter umik s trgovskih polic.

Vse verjetnejša daljša preložitev brexita - kaj bi pomenil brexit brez dogovora?

Brexit brez dogovora bi čez noč prinesel velike spremembe za ljudi in podjetja. Takoj bi spet uvedli carine. Prenehalo bi veljati vzajemno priznavanje vozniških dovoljenj.

Evropski poslanci podprli odpravo plastike za enkratno uporabo

Evropski poslanci so danes z veliko večino podprli direktivo o prepovedi plastike za enkratno uporabo do leta 2021, da bi s tem zmanjšali onesnaževanje v morjih.

Zeleno luč za noveli zakona o kazenskem postopku

DZ je sprejel vladni predlog novele zakona o kazenskem postopku, ki med drugim celovito ureja položaj žrtev kaznivih dejanj, dopušča preiskave stanovanja ob nedosegljivosti imetnika in uvaja možnost uporabe IMSI lovilcev.

Poslanci sprejeli zakon o poslovni skrivnosti

Z 49 glasovi za in sedmimi proti sprejel zakon o poslovni skrivnosti, ki prek prenosa direktive EU-ja iz leta 2016 v slovenski pravni red na enem mestu ureja področje poslovne skrivnosti in njene zaščite.

Vlagatelji do leta 2021 pričakujejo novo veliko ekonomsko krizo

Skoraj tri četrtine (73%) profesionalnih vlagateljev v svetu predvideva nastop nove recesije do leta 2021. Zgolj 33 % od njih gleda optimistično na tržni potencial leta 2019, kažejo novi rezultati raziskave, ki jo že deset let izvaja BCG.

2 milijardi evrov za hitrejšo vzpostavitev Evropskega sveta za inovacije

Komisija pred razpravo o inovacijah, industriji in konkurenčnosti, ki bo v okviru Evropskega sveta potekala 21. in 22. marca, sprejema odločne ukrepe za ustanovitev Evropskega sveta za inovacije.

Nov zakon o nepravdnem postopku

DZ je s 50 glasovi za in šestimi proti sprejel nov zakon o nepravdnem postopku, ki zaradi uveljavitve družinskega zakonika na sodišča prenaša odločanje v družinskih zadevah.

Prioriteta francoskega predsedovanja G7 bo uvedba globalnega minimalnega davka na dohodek

Francija si bo med letošnjim predsedovanjem skupini G7 prioritetno prizadevala za uvedbo globalnega minimalnega davka na dohodek pravnih oseb, je v Davosu napovedal francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Svet izgublja boj proti podnebnim spremembam

Svet izgublja boj proti podnebnim spremembam, je danes v švicarskem Davosu opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Od vlad je zahteval odločnejše ukrepanje za doseganje ciljev pariškega sporazuma, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Javni razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2019-2022

Spirit Slovenija je objavila javni razpis za sofinanciranje individualnih sejemskih nastopov na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2019-2022. Prijavijo se lahko mikro, mala in srednja podjetja, na voljo skupno 6,4 milijona evrov.

Povezanost, ki mora temeljiti na medgeneracijskem sodelovanju, je ključ do rešitve številnih sodobnih izzivov

Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija) je v petek v Ljubljani pripravila poslovni zajtrk, na katerem so govorili o moči medsebojne povezanosti in pogledu različnih generacij na to področje.

Loginova petič zapored na vrhu lestvice 100 najbogatejših

Zakonca Samo in Iza Login sta peto leto zapored na prvem mestu lestvice 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager. Njuno premoženje je ocenjeno na 689 milijonov evrov.

Objavljen seznam skupinskih nastopov na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2019

Na podlagi zbranih predlogov, ki so jih posredovala podjetja in združenja, je javna agencija SPIRIT Slovenija objavila seznam skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini, ki jih bo izvajala v letu 2019.

Za podporo malim podjetjem skoraj osem milijonov evrov

Mala in srednje velika podjetja lahko računajo na vsebinsko podporo, ki naj bi povečala in izboljšala učinke finančnih spodbud Javnega sklada RS za podjetništvo.

Pozivom za dvig plač se pridružujejo pozivi za dvig slovenske produktivnosti

Rast produktivnosti dela je po ugotovitvah Banke Slovenije (BS) v letošnjem prvem polletju znašala v povprečju en odstotek, zaradi česar je nujno prestrukturiranje gospodarstva. Ob pozivih za dvig plač tako v javnem kot zasebnem sektorju k ukrepom za

2,5 milijona za sofinanciranje večjih investicij v Pokolpju in Zasavju

Gospodarsko ministrstvo objavilo javni razpis za sofinanciranje večjih začetnih investicij v skupni višini približno 2,5 milijona evrov. Sredstva bo mogoče koristiti v letu 2019, ministrstvo pa vloge sprejema do 6. decembra.

EU namenja 300 milijonov evrov za varovanje oceanov

Nove pobude med drugim vključujejo sto milijonov evrov za raziskovalne in razvojne projekte za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko ter 82 milijonov evrov za morske in pomorske raziskave, so sporočili iz Bruslja.

Novi denar za regionalni razvoj

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je s predstavniki razvojne regije Jugovzhodna Slovenija in Primorsko-notranjske razvojne regije podpisal dopolnitvi dogovorov za regionalni razvoj.

Javni poziv za sofinanciranje sistematičnega razvoja poslovne odličnosti podjetij v letih 2018 in 2019

Cilj javnega poziva je spodbuditi najmanj 16 podjetij k uvajanju sistemov sodobnega, učinkovitega in celovitega doseganja poslovne odličnosti po modelu EFQM oz. najmanj 3 podjetja iz vsake ciljne skupine prijaviteljev.

Razpisanih je 56,6 milijonov evrov za pilotne in demonstracijske projekte

MGRT je objavilo javni razpis za izbor operacij za pilotne in demonstracijske projekte »DEMO PILOTI II 2018«, ki je namenjen razvoju in predstavitvi prebojnih in inovacijskih projektov na področjih uporabe Strategije pametne specializacije Slovenije.

Nova kolektivna pogodba za gostinstvo in turizem prinaša izboljšave za zaposlene

Socialni partnerji v dejavnosti gostinstva in turizma so danes podpisali novo panožno kolektivno pogodbo, ki prinaša številne izboljšave za zaposlene, v višje plače pa bodo zagrizli jeseni.

Javni poziv za sofinanciranje tržnih raziskav, mednarodnih forumov in certifikatov v letu 2018

Namen javnega poziva je povečati konkurenčnost mikro, malih in srednjih podjetij (v nadaljevanju MSP) na tujih trgih ter zvišati stopnjo internacionalizacije teh podjetij.

Del insolvenčnega zakona v neskladju z ustavo

Insolvenčni zakon je po ugotovitvah ustavnega sodišča v neskladju z ustavo v delu, ki dolžniku ne omogoča, da bi ga sodišče v postopku, ko odloča o prehodu iz prisilne poravnave v stečajni postopek, pozvalo k predložitvi vseh listih.

Delovni preizkus za približno 2.000 brezposelnih

Objavljeno je bilo Javno povabilo Delovni preizkus 2018/2019. Na voljo je 1,8 milijona EUR iz slovenskega proračuna. Sredstva zadoščajo za vključitev predvidoma 2.000 brezposelnih, ne glede na njihovo starost in trajanje brezposelnosti.

Zakon o trgu finančnih instrumentov po nujnem postopku

Kolegij predsednika DZ je določil, da bo DZ predlog zakona o trgu finančnih instrumentov in še dva spremljajoča zakona obravnaval po nujnem postopku.

Dileme v zvezi z obdavčitvijo kriptovalut

Finančna uprava RS (Furs) je z dopolnitvijo pojasnila glede davčne obravnave poslovanja z virtualnimi valutami razjasnila nekatere dileme, povezane z obdavčitvijo trgovanja s kriptovalutami.

OECD Sloveniji predlaga davčno reformo

Slovenija po ugotovitvah OECD potrebuje celovito davčno reformo, s katero se bo pripravila na staranje prebivalstva. Stroški za pokojninski sistem, zdravstveni sistem in dolgoročno oskrbo bodo namreč že v nekaj desetletjih zelo porasli.

Skrb za duševno zdravje na delovnem mestu pomembna za uspešnost podjetja

V Mariboru so predstavili projekt Naprej, namenjen psihosocialni podpori podjetjem za aktivno staranje delovne sile.

Nova prostorsko-gradbena zakonodaja

Z današnjim dnem so se začeli uporabljati prenovljeni zakoni s področja prostorskega načrtovanja in graditve objektov - zakon o urejanju prostora, gradbeni zakon ter zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti, ki so začeli veljati novembra lani.

2021-2027: Za Slovenijo v podporo reformam na voljo okoli 100 milijonov evrov

Evropska komisija je danes predstavila podroben predlog za nova instrumenta v proračunu 2021-2027 v podporo strukturnim reformam in naložbam.

Objavljen razpis za financiranje projektnih gostovanj slovenskih doktorjev znanosti, ki delujejo v tujini

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil razpis za financiranje projektnih gostovanj slovenskih doktorjev znanosti, ki delujejo v tujini. Na voljo je nekaj več kot 1,2 milijona evrov.

Sprejet periodični načrt na področju enakih možnosti žensk in moških za leti 2018 in 2019

Vlada je 30. maja sprejela periodični načrt za izvajanje resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2015-2020 za letošnje in prihodnje leto.

Tri milijarde kohezijskih sredstev za Slovenijo za obdobje 2021-2027

Slovenija pozdravlja predlog Evropske komisije, v katerem kohezijska politika ostaja ključna razvojna politika Unije ter ključna politika za soočanje z globalnimi izzivi.

Vlada želi implementirati blockchain tehnologije

Vlada je sprejela akcijski načrt za pripravo podlag za pospešeno implementacijo uporabe blockchain tehnologije in oblikovanje ustreznega okolja za pospešeno regulacijo kriptovalut na relevantnih regulatornih področjih.

Evropski parlament potrdil spremembe za večjo zaščito napotenih delavcev

Evropski poslanci so podprli spremembe evropske direktive o napotenih delavcih. Cilj reforme je napotenim delavcem zagotoviti ustrezno raven socialne zaščite, hkrati pa vzpostaviti pogoje za pošteno konkurenco med delodajalci iz različnih držav EU.

Cerar na konferenci izpostavil dosežke Slovenije na področju digitalizacije

V Ljubljani je 25. maja potekala mednarodna konferenca Beyond 4.0, na kateri razpravljajo o digitalizaciji družbe in blockchain tehnologiji.

Informacijski pooblaščenec zaradi nesprejetega zakona ne more izrekati glob po GDPR

Slovenija je ena od osmih držav, ki bodo krepko prekoračile roke pri prenosu rešitev iz splošne uredbe EU o varstvu podatkov v nacionalni pravni red.

Od danes mogoča prijava na razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj

Javni razvojni sklad je pred tednom dni objavil razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj zaposlenih, namenjen spodbujanju usposabljanja zaposlenih in večji vključenosti v vseživljenjsko učenje.

Zakon o sodnih taksah v več delih neskladen z ustavo

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil tretji odstavek 12. člena zakona o sodnih taksah v neskladju z ustavo.

Odločitev Vrhovnega sodišča RS v zvezi s krediti v švicarskih frankih

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbi sodišč prve in druge stopnje v zadevi zaradi ugotovitve ničnosti kreditne pogodbe v švicarskih frankih ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Evropska sredstva za neformalno usposabljanje in izobraževanje zaposlenih

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za program Neformalno usposabljanje in izobraževanje zaposlenih. Skupna višina sred

Od maja v uporabi spremembe pri koriščenju očetovskega dopusta

S 1. majem 2018 se prične uporabljati sprememba zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih o očetovskem dopustu, ki bo veljala za očete otrok, rojenih po 1. maju 2018.

Avstrija s protidampinško zakonodajo kršila pravo EU-ja

Pravobranilec Sodišča EU-ja je v zadevi, ki temelji na pritožbi podjetja Čepelnik s Prevalj, sprejel mnenje, da Avstrija s protidampinško zakonodajo, ki otežuje delovanje tujih obrtnikov in malih podjetij na avstrijskem trgu, krši pravo EU-ja.

Neustrezno spoštovanje delavskih pravic

Inšpektorji za delo so opravili okoli 14.500 nadzorov, pri čemer so odkrili 29.500 različnih kršitev in izdali 10.500 ukrepov, je delo inšpektorata v letu 2017 strnila glavna inšpektorica Nataša Trček. Raven spoštovanja delavskih pravic po njeni ocen

Vzpostavljen register kolektivnih tožb

Vrhovno sodišče je na spletnih straneh sodstva vzpostavilo register kolektivnih tožb, ki ga vzpostavlja nedavno sprejeti zakon o kolektivnih tožbah. Register je javno dostopen, vpogled vanj pa je brezplačen, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Informacijski pooblaščenec: Zakoniti zastopnik ne more biti pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

Informacijski pooblaščenec je že prejel nekaj obvestil o imenovanju pooblaščenih oseb za varstvo podatkov, ki jih morajo po določbah splošne uredbe EU varstvu podatkov s 25. majem imenovati nekateri zavezanci. Pri tem pa informacijski pooblaščenec po

Umar prevzel naloge nacionalnega odbora za produktivnost

Umar bo pripravljal analize produktivnosti in konkurenčnosti ter letno poročilo o produktivnosti.

Napovedi za svetovno in slovensko gospodarsko rast

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v najnovejšem poročilu o Svetovnih gospodarskih obetih ohranil napovedi za svetovno gospodarsko rast v tem in prihodnjem letu.

Sprejet tudi zakon o informacijski varnosti

Državni zbor je soglasno sprejel predlog zakona o informacijski varnosti, ki ga je pripravila vlada in naj bi izboljšal varnost informacijskih sistemov pri nas. Zakon določa minimalne varnostne zahteve za to, da bo nek informacijski sistem varen, pol

Državni zbor sprejel zakon o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb

DZ je sprejel zakon o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb, s katerim se začasno prekinja vse postopke, začete na podlagi zakona o finančnem poslovanju podjetij in stečajnega zakona, po katerih lahko upniki izbrisane družbe uveljav

Delodajalcem na voljo subvencija za zaposlitev brezposelnih, starih najmanj 58 let – Aktivni do upokojitve

Zavod za zaposlovanje je objavil javno povabilo Aktivni do upokojitve, ki je namenjeno spodbujanju trajnejšega zaposlovanja brezposelnih, ki so dopolnili najmanj 58 let.

Javni natečaj za Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva za leto 2018

Vse, ki aktivno spodbujate podjetništvo v Sloveniji, Javna agencija Spirit Slovenija vabi, da svojo dobro prakso in svoje uspehe delite z njimi in z ostalimi članicami EU. Vabi vas k sodelovanju pri izboru za Evropsko nagrado za spodbujanje podjetniš

Zakon o varstvu osebnih podatkov v tem mandatu ne bo sprejet

Dnevni red izredne seje Državnega zbora prihodnji teden je bil razširjen, nanj pa ni bil uvrščen predlog zakona o varstvu osebnih podatkov, saj člani kolegija niso potrdili nujnega postopka. To pomeni, da zakon v tem mandatu ne more biti sprejet.

Priročnik Osebne odgovornosti direktorjev

Prednosti priročnika in portala Osebne odgovornosti direktorjev

  • poslovali boste v skladu z aktualno zakonodajo,
  • izognili se boste nepotrebnim tveganjem,
  • hiter in enostaven dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli.