Inšpektorat za delo napoveduje poostren nadzor

25. 03. 2020

Prav tako je več prijavljenih kršitev delovne zakonodaje, zato bodo inšpektorji poostrili nadzor, so sporočili z inšpektorata.

Ob domnevno nezadostnih in delnih zaščitnih ukrepih se povečuje tudi število prijav s področja zagotavljanja pravne varnosti delavcev, zato bo inšpektorat poostril nadzor tako s področja varovanja zdravja kakor tudi s področja zagotavljanja pravne varnosti delavcev.

Delodajalci morajo delavcem zagotoviti zdravje in varnost pri delu

Inšpektorat za delo je ob tem poudaril, da so delodajalci tudi v zdajšnjih razmerah v delovnih procesih, ki se še izvajajo, vsem zaposlenim dolžni zagotoviti tako zdravje kakor varnost pri delu. Glede ukrepov se morajo posvetovati z izvajalci medicine dela, ki so tudi v teh razmerah dolžni svetovati delodajalcem, kako v redni delovni proces ustrezno vnesti vidik zdravega in varnega dela.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že izdal splošne usmeritve glede varovanja pred tveganji zaradi koronavirusa, na inšpektoratu pa ob tem pričakujejo, da se bo zdravstvena stroka še konkretneje opredelila glede dodatnih ukrepov za primere, ko splošni ukrepi niso več zadostni oziroma jih delodajalci zaradi specifike delovnega procesa ne morejo uvesti.

Zapiranje proizvodnih obratov bi lahko ogrozilo oskrbo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sredo ponovil stališče, da bi zapiranje proizvodnih obratov zaradi epidemije novega koronavirusa lahko ogrozilo oskrbe prebivalstva. Delodajalce je pozval, naj delovne procese organizirajo tako, da bodo v največji meri zaščitili zdravje svojih zaposlenih.

 

vir: STA

 

Nazaj

Priročnik Osebne odgovornosti direktorjev

Prednosti priročnika in portala Osebne odgovornosti direktorjev

  • poslovali boste v skladu z aktualno zakonodajo,
  • izognili se boste nepotrebnim tveganjem,
  • hiter in enostaven dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli.