2 milijardi evrov za hitrejšo vzpostavitev Evropskega sveta za inovacije

18. 03. 2019

Svetovna konkurenca se zaostruje in Evropa mora povečati svoje inovacije in okrepiti sposobnost prevzemanja tveganj, da bo lahko konkurirala na trgu, ki je vse bolj po meri novih tehnologij. Zato Junckerjeva Komisija vzpostavlja Evropski svet za inovacije (European Innovation Council, EIC), ki bo evropska znanstvena odkritja preoblikoval v podjetja z večjim potencialom za rast. Evropski svet za inovacije je trenutno v svoji pilotni fazi in bo v okviru naslednjega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa od leta 2021 povsem operativen.

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je povedal: „Evropski svet za inovacije je mnogo več kot le vir financiranja. Ustvarili smo celoten sistem inovacij, da bi Evropo umestili v ospredje strateških tehnologij in inovacij, ki bodo oblikovale našo prihodnost, kot so umetna inteligenca, biotehnologija in brezemisijska energija. Osredotočiti se moramo na potrebe inovatorjev, saj bodo prav oni ustvarjali delovna mesta, krepili našo konkurenčnost na svetovni ravni in izboljšali naš vsakdan.“

Odkar je Komisija leta 2017 začela pilotno fazo Evropskega sveta za inovacije z uvedbo javnih natečajev in razgovorov, da bi opredelila in financirala najinovativnejša zagonska podjetja in MSP v Evropi, je skupno financiranje v višini več kot 730 milijonov evrov koristilo že 1276 zelo inovativnih projektov.

Komisija danes napoveduje pomembne korake, ki bodo omogočili intenzivnejše dejavnosti v preostalih dveh letih pilotne faze EIC:

  • Več kot 2 milijardi evrov sredstev za obdobje 2019–2020: za inovacijsko verigo: projekti Pathfinder (Iskalec) za podporo naprednih tehnologij iz raziskovalne baze (z začetkom jutri); ter instrument financiranja Accelerator (Pospeševalec) za podporo zagonskim podjetjem in MSP pri razvoju in širitvi inovacij do stopnje, ko lahko privabijo zasebne naložbe (z začetkom junija). V okviru instrumenta financiranja Accelerator bodo financirana podjetja lahko dostopala do kombiniranega financiranja (nepovratna sredstva in lastniški kapital) v višini do 15 milijonov evrov.
  • Komisija bo v svetovalni odbor EIC imenovala 15 do 20 vodilnih inovatorjev, ki bodo nadzorovali pilotni projekt EIC, pripravili EIC prihodnosti ter skrbeli za promocijo EIC na svetovni ravni. Inovatorje pozivamo, da se k sodelovanju prijavijo do 10. maja.
  • Komisija bo zaposlila prvo skupino „upraviteljev programov“, izkušenih strokovnjakov s področja novih tehnologij, ki bodo zagotavljali nenehno in praktično pomoč za projekte. Razpis bo objavljen v kratkem.
  • Komisija je danes objavila tudi 68 dodatnih zagonskih podjetij in MSP, izbranih za skupno financiranje v višini 120 milijonov evrov v okviru obstoječega pilotnega projekta EIC. Gre za družbe, ki na primer razvijajo spletne plačilne tehnologije na podlagi blokovnih verig, nove energijsko učinkovite zaslone in protihrupne rešitve v prometu (razčlenitev upravičencev po državah in sektorjih).

Glede na vse večji gospodarski pomen prodornih in prelomnih inovacij ter začetni uspeh pilotnega projekta EIC Komisija predlaga, da se EIC v okviru programa Obzorje Evropa, programa EU za financiranje raziskav in inovacij, za obdobje 2021–2027 nameni 10 milijard evrov.

Vir: europa.eu


Nazaj

Priročnik Osebne odgovornosti direktorjev

Prednosti priročnika in portala Osebne odgovornosti direktorjev

  • poslovali boste v skladu z aktualno zakonodajo,
  • izognili se boste nepotrebnim tveganjem,
  • hiter in enostaven dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli.