Cerar na konferenci izpostavil dosežke Slovenije na področju digitalizacije

25. 05. 2018

Udeležence je uvodoma nagovoril premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ki je izpostavil dosežke Slovenije na področju digitalizacije. Poudaril je, da je za nadaljnji razvoj ključno sodelovanje na vseh ravneh.

Kot je na konferenci v organizaciji Jadranskega sveta poudaril Cerar, živimo v času hitrih in korenitih družbenih sprememb. "Naša država in regija sta vključeni v globalne tokove. Če ne bomo del teh tokov in če ne bomo znali biti v določenih pogledih tudi protagonisti razvoja, nas na svetovnem zemljevidu ne bo kaj dosti," je opozoril. Poudaril je, da si vlada in on osebno prizadevata za podporo sodobnih procesov na ravni države in širše.

Ob tem je izpostavil slogan Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi, ki po njegovih besedah resnično predstavlja način, kako naša država deluje. Navedel je predvsem posodobitve javne uprave na digitalnem področju. "Slovenska javna uprava je bila lani na področju digitalizacije najhitreje rastoča v EU. To je zelo spodbudno in s tem procesom seveda nadaljujemo," je povedal Cerar. Izpostavil je, da se na Slovenijo obračajo številne institucije iz tujine, ki se želijo posvetovati o procesih digitalizacije.

Na področju digitalizacije je pomembna tudi prenova izobraževalnih procesov, ki morajo biti po premierjevem mnenju bolj usmerjeni v razumevanje sodobnih tehnologij, sistemski način razmišljanja in funkcionalna znanja z različnih področij. "Še posebej v sodelovanju z državami jadranske regije in EU vzpostavljamo celovit blockchain ekosistem s ključnimi stebri, kot so prenos in širitev znanja, pametna regulacija, spodbujanje podpornega okolja ter uvajanje blockchain tehnologije v poslovne procese javnega in zasebnega sektorja," je povedal.

Zagotovil je, da bo vedno zagovarjal napredek in nove tehnologije, vendar s poudarkom, da mora vsaka nova tehnologija služiti človeku. "Da služi izboljšanju kakovosti našega življenja. Zato se mi zdi zelo pomembno, da vedno, ko razvijamo nove tehnologije in jih uporabljamo, vemo, kateremu gospodarju služimo; tistemu, ki je usmerjen v dobro človeka ali tistemu, ki gre v drugo smer. Te tehnologije so zelo močna orodja, lahko pa so tudi zelo močna orožja, če jih uporabljamo na napačen način," je opozoril.

Poudaril je še širši pomen spodbudnega poslovnega okolja, pri čemer se je zavzel za čim hitrejšo vključitev držav Zahodnega Balkana v EU in druge evroatlantske povezave. To bo zagotovilo varnost in še boljše sodelovanje tudi na digitalnem področju, je dejal Cerar.

Vir: STA

Nazaj

Priročnik Osebne odgovornosti direktorjev

Prednosti priročnika in portala Osebne odgovornosti direktorjev

  • poslovali boste v skladu z aktualno zakonodajo,
  • izognili se boste nepotrebnim tveganjem,
  • hiter in enostaven dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli.