Neustrezno spoštovanje delavskih pravic

25. 04. 2018

V preteklem letu je inšpektorat velik poudarek namenil področju plačila oz. neizplačila plač in ostalih dodatkov. »Predvsem zato, ker se je letos pokojninski zakon spremenil in smo želeli biti učinkoviti pri tem, da se do konca leta uredi večina odprtih zadev.« Po besedah Trčkove so samo na področju neizplačila plač, regresa in podobnih dodatkov ugotovili več kot 6000 kršitev.


Med glavnimi kršitvami so bile tudi kršitve v zvezi z zaposlovanjem, glede evidence na področju dela in zagotavljanju odmorov in počitkov. Trčkova je poudarila, da je bil inšpektorat zadnji dve leti zaradi tega v podjetjih zelo intenzivno prisoten.


Tudi v začetku letošnjega leta so po njenih besedah preverili 10 večjih subjektov in ugotovili, da je število delavcev v teh podjetjih večje za 900. »Na podlagi prijav ugotavljamo, da raven spoštovanja delavskih pravic ni na nivoju, kot si želimo, zato bomo poskušali biti čim bolj aktivni tam, kjer vemo, da se dogaja največ kršitev,« je izpostavila Trčkova.


Direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu Slavko Krištofelc je dodal, da so inšpektorji na področju varnosti in zdravja pri delu tudi lani največ nadzorov opravili na gradbiščih. Predstavil je tudi število prijavljenih nezgod pri delu, ki se povečuje. Lani so zabeležili 17 smrtnih nezgod, 458 težjih, večina je bila lažjih. V soboto sicer obeležujemo svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Letos bo v ospredju zagotavljanje varnosti za mlade delavce, je dejal Krištofelc.

Vir: STA

Nazaj

Priročnik Osebne odgovornosti direktorjev

Prednosti priročnika in portala Osebne odgovornosti direktorjev

  • poslovali boste v skladu z aktualno zakonodajo,
  • izognili se boste nepotrebnim tveganjem,
  • hiter in enostaven dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli.