Nova predsednica Evropske Komisije je Ursula von der Leyen

17. 07. 2019

Zanjo je v Strasbourgu glasovalo 383 evropskih poslancev, 327 jih je bilo proti, 22 pa vzdržanih, je sporočil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

V prihodnjih petih letih želi iz Evrope narediti "do podnebja prijazno celino", ki bo služila ljudem, bo gospodarsko močna, digitalna in bo temeljila na vladavini prava z živahno demokracijo.

Boj proti podnebnim spremembam

Dosedanja nemška obrambna ministrica je pred glasovanjem v Strasbourgu imela še zadnjo priložnost, da prepriča poslance, naj jo podprejo.

V prvem delu svojega nastopa je von der Leynova napovedala odločnejše ukrepe v boju proti podnebnim spremembam in se zavzela, da bi Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina na svetu. Obljubila je, da bo že v prvih stotih dneh mandata predlagala zeleni dogovor, t. i. green deal, za Evropo ter prvo evropsko podnebno zakonodajo. Je pa ob tem opozorila, da se bo moralo spremeniti tudi vedenje ljudi.

Zavzela se je za okrepitev gospodarstva. "Znebimo se ovir, odprimo vrata, imejmo končno kapitalsko unijo, ki si jo naša majhna in srednja podjetja zaslužijo," je dejala in ob tem izpostavila socialno-tržno gospodarstvo. Napovedala je tudi pošteno obdavčitev multinacionalk. Če tehnološki velikani veliko zaslužijo v Evropi, morajo deliti breme, je poudarila.

Po njenih besedah bi morali vsi zaslužiti minimalno plačo za dostojno življenje. Želi boljšo zaščito tistih, ki izgubijo službo zaradi gospodarske krize, zato predlaga evropsko shemo za brezposelne v času hudih kriz. Von der Leynova, ki je mati sedmih otrok, je napovedala tudi ukrepe za boljše razmere za otroke in mlade.

"Velika Britanija bo ostala naša zaveznica"

Znova je poudarila, da bo v novi komisiji zagotovila enakopravno zastopanost moških in žensk, in je tudi pripravljena zahtevati od držav članic nova imena, če med predlogi za komisarje ne bo dovolj žensk. "Predstavljamo polovico populacije, želimo svoj pravični delež," je dejala.

Glede brexita je pripravljena na nadaljnje podaljšanje roka izstopa, če bi bilo iz upravičenega razloga potrebnega več časa: "V vsakem primeru bo Velika Britanija ostala naša zaveznica, partnerica in prijateljica."

"Na morju je dolžnost reševati življenja," je von der Leynova povedala v zvezi s krizo v Sredozemlju. Po njenih besedah EU potrebuje humane meje, obenem pa mora zmanjšati nezakonite migracije in se boriti proti tihotapcem z ljudmi in drugemu kriminalu. Zavzela se je za vzpostavitev humanitarnih koridorjev ter napovedala nov pakt o azilu. Poslancem je povedala osebno zgodbo, kako je njena družina v svoj dom pred štirimi leti sprejela mladega sirskega begunca. "Je navdih nam vsem," je dejala in dodala, da se želi nekega dne vrniti domov.

Predlagala bo tudi reformo dublinskega sistema, kar nas bo po njenih besedah vrnilo k polno delujočemu schengenskemu sistemu. Kot je dejala, ima lahko EU stabilno zunanjo mejo, če pomaga članicam, ki so pod največjim pritiskom, nujna je solidarnost.


Vir: Rtvslo.si


Nazaj

Priročnik Osebne odgovornosti direktorjev

Prednosti priročnika in portala Osebne odgovornosti direktorjev

  • poslovali boste v skladu z aktualno zakonodajo,
  • izognili se boste nepotrebnim tveganjem,
  • hiter in enostaven dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli.