Prioriteta francoskega predsedovanja G7 bo uvedba globalnega minimalnega davka na dohodek

25. 01. 2019

Takšna poteza bi mnoge države vse prej kot razveselila, saj bi takšen davek otežil delovanje davčnih oaz.

"Potrebujemo učinkovit minimalni davek na dohodek pravnih oseb v vseh razvitih državah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci ob robu zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu poudaril Le Maire. V razpravi je večkrat zagovarjal idejo bolj pravičnega kapitalizma in globalizacije.

"Vemo, da se nekatera največja podjetja na različne načine izogibajo plačilu davkov, med drugim davka na dohodek pravnih oseb," je dejal in imel pri tem po navedbah AFP v mislih predvsem države, ki od multinacionalk sploh ne pobirajo davkov.

Nedavno objavljeno poročilo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) se je povprečna stopnja davka na dohodek pravnih oseb lani na globalni ravni znova znižala in dosegla 21,7 odstotka.

Trinajst držav je imelo to stopnjo nižjo od desetih odstotkov, kar so tri več kot leta 2000, 12 držav pa davka sploh ni zaračunavalo. "Nekaj konkurence na davčnem področju ne škodi, saj države spodbuja h krepitvi konkurenčnosti, vendar pa države brez davkov niso sprejemljive," je poudaril Le Maire. 

Vir: STA

Nazaj

Priročnik Osebne odgovornosti direktorjev

Prednosti priročnika in portala Osebne odgovornosti direktorjev

  • poslovali boste v skladu z aktualno zakonodajo,
  • izognili se boste nepotrebnim tveganjem,
  • hiter in enostaven dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli.